сряда, 25 август 2010 г.

Говорете, когато имате да кажете нещо хубаво. Не говорете, когато имате да кажете нещо лошо.

Мисли на Учителя П.Дънов
Говорете, когато имате да кажете нещо хубаво. Не говорете, когато имате да кажете нещо лошо.
Меките думи печелят доверие, успокояват, внасят едно разширение, въвеждат в един хубав свят. Бог не е нито в бурите, нито в гръмотевиците, а в тихия глас. Меките думи са изказани с любов.
Всяка една дума, която изговаряте, да бъде скъпоценен камък за човека и където и да ходи той, да помни вашата дума. Също и като погледнете човека, тъй го погледнете, че завинаги у него да остане този мил поглед.
Човек няма право да говори каквото и да е, понеже, като изкаже една дума, той създава вече нещо, той е отговорен за нея. Една дума ти каже някой и десет години ти не можеш да я забравиш. Дори някой път само помръднеш устата си, и цял въпрос става.
Защо се развалят отношенията между хората? - Защото не знаят как да говорят. Защо се разваля любовта между хората? - Защото не знаят как да говорят.
Особена атмосфера ще се създаде около вас, ако знаете как да произнасяте думите живот, благост, любов, мъдрост, извор, Христос, Дух.
Ако искаш да ти е мирна главата, не хвали доброто и не кори злото.
Всяка дума има специфична краска. Всяка буква - също. Всеки музикален тон си има цвят. Всяко число - и то си има цвят.
Любовта обновява живота на клетките. Който живее с обич и любов, обновява се. Любовта трябва да стане за нас един обновителен процес.
Един ден, като станете господари на тялото си, ще се домогнете до една велика наука, която ще разкрие разумните закони, които управляват човешкото тяло. Тази наука ще покаже какво представлява човек като физическо и духовно същество.
Всяка болест е резултат на нарушение на някой Божествен закон.
Болестите са дадени на хората за придобиване на смирение. Всяка болест е задача, с която ученикът трябва да се справи.
Всяка болест е задача за човека. Като реши задачата си, той сам изважда благото, което е крито в болестта. Ако роптаят, благото се крие от тях. Колкото повече роптаят, толкова повече болести ги нападат.
Има болести, които се дължат на безлюбието; други - на невежеството; трети – на неспазване елементарни хигиенични правила. Някои се дължат на лъжата, други на разни притеснения, понякога се дължат на причини от миналото, а понякога на понижение на вибрациите на организма.
Здравето се определя от правилното хранене, дишане, мислене, чувстване и постъпване. Като знае това, човек трябва да прави избор на храните си, да прави избор на мислите и чувствата, които го вълнуват. Здравето е свързано с морала, а моралът представлява външната страна на духовния живот.
Като срещнете здрав човек, ще забележите, че лицето му лъха бодрост и свежест. Той е положителен, определен човек. В него е събудено Божественото начало, вследствие на което той има дълбочина в мислите и чувствата си.
Всички болести произлизат от един по-нисш живот. Висшият живот произвежда здраве.
Неправилни мисли, неправилни чувства, неправилни постъпки винаги се ликвидират чрез болести.
Докато не изправи живота си, човек не може да подобри здравето си. Всеки обича здравия човек.
Доброто укрепва нервната система. Изобщо здравето зависи от силата на доброто.
Здравето може да бъде човешко, ангелско и божествено. Човек може да бъде физически здрав, да има разположение да хапне, да пийне добре, но духовно може да не е здрав, да няма разположение да направи някакво добро. Като прави добро, човек се храни духовно. Ако няма разположение да прави добро, това значи, че е духовно болен. Да бъде човек духовно здрав – това подразбира здрави и устойчиви чувства.
Любовта е лек срещу всички болести, броня срещу всички отрови и злини.
За да не боледува човек, трябва да се храни с плодовете на Духа: любов, мир, радост, дълготърпение, кротост, въздържание, милосърдие. Не се ли храни с тях, се натъква на отрицателните сили в природата, преживява омраза, подозрение и прочее.
За в бъдеще лекарствата ще бъдат тези – щом направиш една погрешка, ще изправиш погрешката и ще бъдеш здрав. Щом си болен, ще се обърнеш към Бога за помощ. Боли те крак. Ще обикнеш крака си, ще го помилваш, ще му попееш.
Дъвчете хубаво храната си. От това бързане при ядене много болести водят началото си. Има една прана в храната, която се възприема още в устата, от езика. Ако стомахът не може да свърши работата си (при недобре сдъвкана храна от зъбите), тогава в кръвта проникват известни утайки, необработени, отлагат се в ставите и почвате да боледувате.
Докато човек не изправи живота си, не може да подобри здравето си. Всеки обича здравия човек – той има благородно сърце, винаги готов да услужи. Искате ли да бъдете свободни и здрави, трябва да впрегнете ума, сърцето и тялото си на работа.
Здравето ви зависи от правилното хранене, от правилното пиене, от правилното дишане и от правилното мислене.
Въздухът е склад на Божествени енергии. Животът е складирал там своите енергии. Въздухът е най-големият склад, в който животът е складирал енергиите си.
Въздухът е носител на електричество и магнетизъм. Тази енергия минава през носа на човека и обновява нервната му система. Чрез дишането вие можете да заставите мозъка си да мисли правилно, сърцето – да чувства правилно и стомаха – да работи нормално.
За да приеме заедно с въздуха Божествената мисъл, която го прониква, човек трябва да диша с будно съзнание. Правилното дишане усилва мисълта, улеснява размишлението, улеснява приемането на Божествения елемент.
Здравето е свързано със съзнателното дишане. Ето защо поне 3 пъти на ден – сутрин, обед и вечер преди лягане – човек трябва да употребява 10-15 минути за дишане. Като диша той трябва да благодари за въздуха, който приема, както и за благото, което се крие във въздуха. Това значи съзнателно дишане.
Сега, като говоря за дълбоко дишане, нямам намерение да ви препоръчвам специални упражнения. Индусите имат специални упражнения за дишане, които не са приложими за европейците. Ако европейците приложат същите упражнения, ще се натъкнат на големи противоречия. Затова и на вас казвам: дишайте дълбоко като се стремите да дишате плавно и ритмично. Като дишате дълбоко, първоначално ще почувствате някакво препятствие, но като постоянствате, вие ще се освободите от него, ще придобиете свобода в дишането.
Ако дишате добре, можете да останете на Земята до дълбока старост. Ако не диша правилно, човек заминава преждевременно на онзи свят. Дългият живот зависи от дълбокото и правилно дишане. Дишането пък зависи от правилното мислене и чувстване. Дишайте дълбоко и мислете, че Божието благословение иде в човека чрез въздуха.
Храната, водата, светлината, въздухът, сладката дума, обмяната с добрите хора – това ще бъдат лекарствата ви за в бъдеще.
Ако искате някой да ви обича, между него и вас трябва да има разлика, която да е хармонична, както между тоновете в музиката. В това правилно съчетание, в това различие именно седи хармонията, от която ние се възхищаваме.
Никой няма право да запита приятеля си или когото и да е, обича ли го. Зададе ли такъв въпрос на приятеля си, любовта между тях ще изчезне. Обичате ли някого, и той ви обича. Няма защо да го питате. Щом питаш, ти не вярваш вече.
Ако кажеш на някого, че го обичаш, с това все едно, че искаш да му кажеш: "Както аз те обичам, и ти трябва да ме обичаш".
Отрицателните сили в света не могат да докоснат човека на любовта. Те не намират храна в него, понеже не са в хармония с неговото естество.
Когато имаме любовта целият свят работи за нас, а когато я нямаме, ние сами работим, и затова работите ни не вървят.
Човешката любов, ако не е облагородена от Божествената, може да изсмуче соковете на онзи, когото обича.
За всеки човек е определено, кой да го обича. И всеки човек трябва да намери онзи, който го обича.
Няма по-голяма нещастие от това, да видиш любовта и да я нямаш.
Умът на човека трябва да бъде свързан с центъра на Слънцето. Само при това положение човек може да има светла, възвишена мисъл.
Човек се познава по светлината на своята мисъл. Колкото по-голяма е светлината му, толкова по-голям мъдрец е той.
Пробуди ли се Божественото съзнание в човека, работите му моментално се оправят. Това пробуждане не става изведнъж. Време, усилена работа се иска от човека, докато дойде до своето пробуждане. Няма по-велик момент в живота на човека от това, да почувствува Божественото присъствие в себе си.
Всяка дума крие в себе си известна сила. Ако концентрирате вниманието си върху дадена дума, вашият мозък ще се свърже със силата, която е вложена в нея, и ще изпитате едно ободряване или отпадналост според характера на думата. Има думи, които веднъж изговорени, човек втори път не може да ги произнесе. Защо? Те оказват вредно въздействие върху човешкия мозък. Например, ако няколко пъти произнесете думите: Ще се разболея, човек ще изпита тяхното лошо действие върху организма си и няма да мине много време, той може да се разболее. И обратно ако някой туберкулозен повтаря няколко пъти на ден думите: Ще оздравея, той наистина ще оздравее.
Човек може да се лекува чрез мисълта си. Колкото по-силна и съсредоточена е мисълта на човека, толкова по-лесно може да се излекува от известна болест. Достатъчно е да каже една дума, за да се излекува. Има думи, които действуват магически върху човека. Той трябва да знае и кога да каже думата. Всяко нещо трябва да става на своето място и време.
Болестите се дължат на натрупване на чужди вещества, обаче чрез мисълта и волята си човек може да ги изхвърли вън от тялото си и да оздравее. Колкото по-възвишена е мисълта, толкова по-големи възможности крие в себе си.
Всичко е светлина. Ако ти можеш да сгъстиш светлината, ще имаш храна… Хиляди години могат да минат, но хората ще се хранят със светлина и това ще бъде един голям успех. Аз мисля, че едва след 2100 години може да се създадат условия, да се храни човек със светлина.
Енергията на нашия физически, умствен, даже и морален живот иде от Слънцето. То носи живот.
Няма болест, която да не се лекува от Слънцето.
Слънцето съдържа всички медикаменти в себе си. Няма болест, която да не се подчинява на действието на слънчевите лъчи.
Аз казвам, че единственият най-добър хирург, когото познавам, е природата, слънчевите лъчи. Само те режат най-правилно - отрязват гнилото месо, без да закачат здравото.
Бог е поставил на небето Слънцето, на което да се греете, а вие търсите лекар... Ако се греете всеки ден на Слънцето, съзнателно, по половин час, с участието на мисълта, ще придобиете повече, отколкото с дни да се ровите из книгите да търсите какво казват лекарите за дадена болест.
Като говорим за Слънцето, ние нямаме предвид само физическото слънце, но и духовното слънце, като проява на интелигентни, разумни сили, като проява на същества, носители на любов и мъдрост.
В бъдеще, когато хората съзнаят това, ще се лекуват само със слънчевите лъчи. Те ще знаят кои лъчи срещу какви болести и недъзи могат да се използуват.
Под влияние на Слънцето се събужда космическото съзнание в човека.
Успех можеш да имаш, когато ти и Божественото в тебе, сте заедно.
Съвременните хора се оплакват, че нямат големи постижения, че нямат успех в работата си. Защо нямат успех? – Защото те очакват повече от другите, отколкото от себе си.
Там гдето присъствува Бог, има успех. А пък там, гдето Той не присъствува ли, няма успех.
Досега сте живели всеки за себе си. Така успех не можете да имате.
Който не развива своята музикалност, не може да има успех в живота си. Ще пееш и ще свириш за себе си, на тебе да ти е приятно.
Учете се лесно да сменяте състоянията си, защото успехът ви зависи от доброто разположение на духа.
Уверен ли си в успеха на твоята мисъл и твоето чувство? Не е достатъчно само да имаш подтик. Без увереност в това, към което се стремиш, няма успех.
Всички хора искат да имат успех в живота си, но въпреки това нямат. – Защо? – Защото не спазват съществените правила, без които животът им се обезсмисля. За да имате успех в живота си, прилагайте следните четири правила:
Пази свободата на душата си!
Пази силата на духа си!
Пази светлината на ума си!
Пази доброто на сърцето си!

← МОЛИТВАТА МИ | ТИ СИ ЕДИНСТВ ... →
lanena - Picture for Me

Няма коментари:

Публикуване на коментар